Safe Space Project
Het Safe Space Project bood jonge makers tussen 18 en 27 jaar de omgeving om volledig vrij te experimenteren met hun werk en creativiteit.
Binnen een groepswerkperiode van ca. 12 weken bood Electron de mogelijkheid aan makers om zich te ontwikkelen in hun eigen richting. Het programma ontstond omdat de ruimte waarin kunstenaars volledig vrij en naar eigen invulling werk kunnen maken afneemt. Vaak zit er achter een opdracht een commercieel belang of een bepaalde verwachting. Bij Safe Space creëren we de 'veilige' omgeving waar iedereen zich gehoord voelt, waar alle vrijheid is en waar experimenten mogen mislukken. De werkperiode wordt afgesloten met een presentatie. Presentatie 22 november – 26 novemberOpening | 22 november | 19:00 | MotMot gallery
Lees hier alles over de eindpresentatie van het Safe Space Project. |
Op maandag 8 mei kwamen de jonge makers voor het eerst samen om alle informatie over het project te krijgen. Ze kregen een korte presentatie over het project en een rondleiding door het gebouw. Zo kregen ze uitleg over het werkbudget, de spullen die ze konden gebruiken en de ruimtes die beschikbaar waren. Na afloop was er de gelegenheid om samen te eten en elkaar beter te leren kennen.
Tijdsblok 1 (mei – juni) Er werd afgesproken dat de werkperiode in verschillende tijdsblokken zou worden opgesplitst. De eerste groep makers al snel na de kick-off aan de slag. Zo onstaan er as we speak al mooie nieuwe projecten. Luca en Linde zijn bijvoorbeeld een performance duo geworden en is Sophie haar liefde voor schilderkunst aan het herontdekken. |
Tijdsblok 2 (juli – augustus)
|
Op 7 juli organiseerde het performance duo Uca & Ind (Luca & Linde) dat uit het Safe Space project is ontstaan, de performance "Wat krijg je als je goren en rood mengt? Ik had een discussie met iemand en op internet kon ik het antwoord niet vinden."
'Onderbroken en stippellijnen rillen. Onderbroken lijnen vouwen als de hoek van een tent. Het proces begint in een kader, door middel van het kaderen van tunnels worden tunnels door appels heen gegeten. Rupsje nooit genoeg, groeiend hert, vliegend hert, insect, cocon, vlinder?' |
De zomer is bijna voorbij en inmiddels zijn alle kunstenaars aan hun werkperiode begonnen. Een groepje kunstenaars neemt de komende weken het voortouw om het eindproject op te zetten samen met de andere makers. In de laatste bijeenkomst ontstonden al veel ideeën over mogelijke eindprojecten. Ook tijdens het eindproject krijgen de makers alle vrijheid om zelf te bepalen in welke vorm ze gezamenlijk hun werk uiteindelijk aan het publiek presenteren. Volg de kunstenaars op instagram voor de laatste ontwikkelen rondom hun eindproject.
|
Tijdsblok 4 (oktober-november)
|
Deelnemende kunstenaars: Carmen van Beem, Zara Visser, Sophie Zerdoun, Lucy Schreurs, Linde Roza, Elody Dijkstra, Indi Theeuwes, Roos Okhuijsen, Luca van de Laar, Lisa de Koning, Zoë Peelen en Lisa de Bruijne.
Meer lezen over dit project? Klik dan hier voor de uitgebreide verslaggeving over Safe Space door Ayrton van Noort! |
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda dankzij een bijdrage van het Rijk: Er is veel aandacht voor jongeren op dit moment, vanuit onderwijs, maar ook vanuit gezondheid bijvoorbeeld (aandacht voor positieve gezondheid en mentaal welzijn jongeren, diversiteit en inclusie) en lokaal specifiek bijvoorbeeld Verbeter Breda (kansengelijkheid). Wellicht interessant, maar geen vereiste voor deze bijdrage. Zie ook: Open Oproep Mentale gezondheid jongeren - Fonds voor Cultuurparticipatie
Er zijn 10 organisaties die dit jaar gebruik maken van deze impuls: Podium Bloos, De Cultuurkantine, Blind Walls Gallery/Graphic Matters, Pier15, Poppodium Phoenix, Theaterwerkplaats Tiuri, Honk2/DJ-Dance (stichting in oprichting), Electron en de Nieuwe Veste.
Er zijn 10 organisaties die dit jaar gebruik maken van deze impuls: Podium Bloos, De Cultuurkantine, Blind Walls Gallery/Graphic Matters, Pier15, Poppodium Phoenix, Theaterwerkplaats Tiuri, Honk2/DJ-Dance (stichting in oprichting), Electron en de Nieuwe Veste.