Gemeente schiet ontwikkelplan afOp 7 juni ontving Electron van het college een afwijzing op haar ontwikkelplan, waarmee de broedplaats haar voortbestaan zou kunnen veiligstellen. Daartoe gaf de gemeenteraad in 2021 al opdracht: het toenmalige college moest mèt Electron kijken naar hoe de ontwikkeling van de broedplaats wèl verder kan.
Dat proces liep vast in 2023. Door gebruik te maken van de Verordening Buurtrecht Breda, (ook wel bekend als ‘right to challenge’), kon Electron toch het plan maken. Samen met maatschappelijk vastgoedontwikkelaar Big Picture en Vakwerk Architecten ging de broedplaats aan de slag. Ook kunstenaars en meer dan 30 Bredanaars die zich meldden na een oproep schreven mee aan het plan. Op 2 maart werd dit ingediend, met het verzoek om vooral het gesprek erover voort te zetten, omdat de aanpak vernieuwend is en het belangrijk is om de uitwerking en verdieping samen aan te gaan. Beoordeling 14 weken later doet het college het plan op 7 juni af als ‘niet haalbaar’ en beschouwt het proces met Electron als afgerond. In reactie daarop heeft Electron op 14 juni per brief gereageerd op de beoordeling en vraagt college en gemeenteraad om het besluit te herzien. De beoordeling - hier met reactie van Electron gepubliceerd, roept vragen op. Zo lijkt er sprake van willekeur, ligt er geen beleid aan ten grondslag of zijn er nieuwe, niet vooraf aangegeven beoordelingscriteria. En sommige opvattingen vragen om een maatschappelijk debat. Zo meent het college onder andere “een deel van haar zeggenschap in te moeten leveren, waardoor de uitvoeringskaders van het cultuurbeleid niet gegarandeerd kunnen worden”. Los van het feit dat zo’n opvatting niet is gestoeld op beleid, staat die haaks op de kritiek op de cultuursector die de eigen broek steeds meer moet ophouden. Moeizaam proces Zo zijn er meer punten te weerleggen. Vraag is of dit nog mogelijk is, want het college heeft al eenzijdig besloten dit proces af te ronden. Een abrupt einde van een proces dat veel vertraging opliep en al 2,5 jaar duurde. Tegelijkertijd werd de sloopplanning wel versneld: Electron moet publieksruimtes deze maand leeg opleveren in plaats van eind ‘24. Electron werd verzocht om ‘discreet en terughoudend te communiceren’ wat betekende dat zij het plan tijdens de beoordeling niet kon delen met de stad. Ook is er geen medewerking aan het plan verleend en wilde de gemeente er niet in participeren. Nu het embargo op het plan vervalt, publiceert de broedplaats het alsnog en blijft het mogelijk om feedback te geven. Wat Electron betreft, is er geen valide argument gegeven dat dit plan ‘onhaalbaar’ maakt en we hopen dat het proces toch doorgang kan vinden. Op 20 juni zal Electron inspreken in de raad met het vertrouwen dat het proces nog altijd ten goede kan worden gekeerd.
UPDATE 30 april - Vanwege sloopplannen gaat er veel veranderen aan broedplaats Electron. MotMot gallery en de Makershal verdwijnen na 30 juni. De ateliers blijven nog, maar zijn niet publiek toegankelijk.
Met de stad maakten we een begin met een ontwikkelplan die de broedplaats herstelt - met 40 sociale woningen erbovenop. Zo kan de broedplaats zelfstandig, zonder gemeentesubsidie terugkomen én voldoen aan de behoefte van de gemeente die er 30 sociale woningen wil.
UPDATE 15 Juni
Een publiek plan gemaakt met de stad, waarom zien we daar dan niks van? Het is inderdaad een tijd stil geweest. Op 2 maart dienden we dit plan bij de gemeente in. Die verzocht ‘met terughoudendheid en discretie te communiceren’, tot zij het na 6 weken beoordeeld hebben. Met meerde malen uitstel van de gemeente kwam daar vorige week een reactie. Het plan word als niet haalbaar beschouwd door het college. Het is gebracht met gebrekkige onderbouwing, of duidelijkheid over het waarom of hoe dan wel. We geven de moed niet op en blijven praten met het college om het ontwikkelplan te verbeteren. Hieronder is het ontwikkelplan te lezen met een introducerende brief.
Heb je opmerkingen of feedback? We horen het graag via het onderstaande contact formulier. Het is een plan voor en met de stad. Waar ook jouw input belangrijk is.
Maak de broedplaats vàn de stad -
|
Onderstaande werksessies hebben reeds plaatsgevonden. Een eerste concept van het ontwikkelplan ligt bij de gemeente ter beoordeling. Als we daarop een positieve beoordeling ontvangen, gaan we graag met de stad aan de slag om het plan verder samen bottom up vorm te geven wil je hier bij zijn? Laat het ons weten!
3 WERKSESSIESWil je invloed uitoefenen op de broedplaats van de toekomst?
Maar heb je geen verstand van projectontwikkeling? Geen probleem! We nemen je mee in wat een ontwikkelplan inhoudt en hoe je input kan leveren. Sluit aan bij de werksessies en we leggen het je uit. Wordt co auteur. Onder het genot van lekker eten en drinken gaan we samen aan de slag. Met een publiek plan hopen we ook andere burgers te inspireren, dat maatschappelijk vastgoed een andere toekomst kan hebben. Sessie 1 - Programma & samenwerking Vrijdag 9 februari | 16:00 - 18:00 Welke functies vind je in de broedplaats? Welke partijen uit de stad spelen daar een rol in? Sessie 2 - Massastudie Vrijdag 16 februari | 16:00 - 18:00 Hoe passen die functies zo optimaal en betaalbaar mogelijk in de broedplaats? Hoe ziet het ideale atelier / werkplaats / studio er uit? i.s.m. Vakwerk Architecten Sessie 3 - Financiën en rechtsvorm Vrijdag 23 februari | 16:00 - 18:00 Hoe financier je de bouw van de broedplaats? Hoe zorg je voor een gezonde en eerlijke exploitatie? Na afloop zorgen we voor een borrel met wat lekkers. |