MotMot gallery - Electron Breda

MotMot gallery

MotMot gallery verkoopt actueel werk van professionele kunstenaars & ontwerpers die een relatie hebben met de regio Breda. MotMot selecteert op kwaliteit en actualiteit. Naast een wisselende exclusieve selectie in de White cube vind je in het café nog meer kunst en ontwerp van regionale bodem. Naast gallery is MotMot ook de plek om te lunchen, borrelen, even bij te praten of even je laptop open te klappen. Er is genoeg wifi en zitplek voor iedereen. Door de glazen wand kijk je de makershal in, de plek waar kunstenaars en ontwerpers ruimte om niet huren: op voorwaarde dat zij aanspreekbaar zijn voor het publiek dat hier ook nieuwsgierig rondloopt; kunnen zij gratis in de makershal werken.

MotMot gallery ondersteunt makers in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk én in de versterking van hun positie door hen een verkooppodium te bieden en werk zichtbaar te maken voor een groter publiek. Naast het vaste programma worden er samen met cultuurcollega’s presentaties, bijeenkomsten en events georganiseerd.

BredaPhoto 2018

Van 5 september tot 21 oktober 2018, vindt het internationale fotofestival BredaPhoto plaats. Het thema van deze editie is: TO INFINITY AND BEYOND. De 8e editie van het festival exploreert de impact van alsmaar vooruitstrevende technologie en wetenschap; brengt het alleen maar vooruitgang, of lopen we het risico dat we Pandora’s doos, vol onwelkome verrassingen hebben geopend?
MotMot gallery is officieel partner van BredaPhoto. We tonen een project van de Japanse fotograaf Kenji Chiga in de White Cube. Tevens is MotMot gallery één van de vier BredaPhoto ticket verkooppunten.

Kenji Chiga

Voor BredaPhoto bezocht Kenji Chiga bekende zelfmoordplekken in Japan, zoals het Aokigahara-bos en Mount Mihara. Aanleiding was de zelfmoord van een vriend, die erg deed denken aan bekende zelfmoorden. ‘Mensen komen via internet op ideeën. Dan is het alsof er een virus in hun hoofd zit dat er niet meer uit wil.’

The Suicide Boom

Geen welvarend land heeft zoveel zelfdodingen als Japan. Documentair fotograaf Kenji Chiga (Japan, 1982) maakte deze serie voor BredaPhoto naar aanleiding van de zelfmoord van een goede vriend. Zijn dood deed erg denken aan eerdere, bekende zelfdodingen.
Chiga verdiepte zich in het verhaal van zijn vriend en bezocht bekende Japanse zelfmoordplekken. Zoals Mount Mihara, waar in 1933 een 21-jarig meisje in de krater van een vulkaan sprong. Het leidde tot een stortvloed aan sensationele mediapublicaties en honderden vergelijkbare zelfdodingen. In het Aokigahara-bos hangen borden waarop bezoekers worden aangespoord hulp te zoeken. Ook bezocht hij de Tojinbo-klif en het station van Shin-Koiwa in Tokio.
Chiga wijst op de grote invloed van (sociale) media. ‘Mensen komen via internet op ideeën. Dan is het alsof er een virus in hun hoofd zit dat er niet meer uit wil.’ Op internet ontstaat bovendien een geïdealiseerd beeld van zelfmoord als een pijnloze oplossing voor alle problemen. ‘We praten nu ook over euthanasie en het recht om te sterven. Dat is voor sommige mensen heel belangrijk. Maar ik ben bang dat we straks mensen gaan helpen te sterven, in plaats van te kijken wat we voor ze kunnen doen om hun lijden te verzachten.’

Kenji Chiga, The Suicide Boom

Openingstijden MotMot gallery:
di t/m za : 10:00 – 18:00 | zo: 12:00 – 18:00

Bezoekadres MotMot gallery:
Belcrumweg 19 | 4815HA Breda

Kenji Chiga - The Suicide Boom

Kenji Chiga’s (1982) carrière in de fotografie begon na zijn studie aan Osaka University. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Tokio om te werken als assistent van een modefotograaf. Hier werd hij gegrepen door het de kracht van het medium fotografie, waarna hij zelf startte als documentaire fotograaf. Kenji onderzoekt beladen maatschappelijke vraagstukken en wordt geroemd om zijn diepe en gedetailleerde manier van werken. Hij hanteert een gestructureerde grammatica in visuele communicatie die zacht is in vorm, maar toch krachtig overtuigt.

 

There's plenty more where that came from

Naast een wisselende selectie in de white cube, vind je in het café een continue wisselend aanbod van kunst en ontwerp van regionale bodem. Onze galeriehouder Michiel selecteert de objecten en kijkt altijd uit naar nieuw werk van jonge veelbelovende makers. Ook adviseert hij bij de inrichting van kantoorgebouwen, studio’s, en huizen. Wil je meer weten? Vraag het Michiel of zoek ons op in de gallery!