MotMot gallery - Electron Breda

MotMot gallery

MotMot gallery verkoopt actueel werk van professionele kunstenaars & ontwerpers die een relatie hebben met de regio Breda. MotMot selecteert op kwaliteit en actualiteit. Naast een wisselende exclusieve selectie in de White Cube vind je in het café nog meer kunst en ontwerp van regionale bodem. Behalve galerie, is MotMot ook de plek om te lunchen, borrelen, even bij te praten of je laptop open te klappen. Er is genoeg wifi en zitplek voor iedereen. Door de glazen wand kijk je onze makershal in, de ruimte waarvan kunstenaars en ontwerpers gratis gebruik kunnen maken, op voorwaarde dat zij aanspreekbaar zijn voor het publiek dat hier ook nieuwsgierig rondloopt.

MotMot gallery ondersteunt makers in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk én in de versterking van hun positie door hen een verkooppodium te bieden en werk zichtbaar te maken voor een groter publiek. Naast het vaste programma worden er samen met cultuurcollega’s presentaties, bijeenkomsten en events georganiseerd.

NONF #1: Protest in de 21e eeuw
4 november t/m 2 december
Opening van de tentoonstelling: zondag 4 november, 16.00. Tevens start festival. Tickets koop je hier.

NONF is het non-fictieve zusje van het Tilburgse literaire festival Tilt: een programmareeks, startend vanuit telkens een ander non-fictie werk. NONF #1 wordt gehost door ELECTRON | MotMot gallery en tijdens deze eerste editie klemmen we Eva Rovers’ boek Practivisme in onze gebalde vuist. We kijken kritisch naar de autonomie van ‘street art’ in een tijd waarin subculturen versneld vercommercialiseren; naar de relevantie van politieke graffiti; de uiterlijke verschijningsvorm en kijken we óf, en wélk publiek eigenlijk bereikt wordt met hedendaagse ‘straatgerichte kunst’.

The Eriskay Connection presenteert ‘Sorry For Damage Done’ (Wladimir Manshanden en Vincent Wittenberg)

The Eriskay Connection is een Bredase studio voor boek-ontwerp en onafhankelijk uitgever van kunstboeken op het kruispunt van fotografie, onderzoek, maatschappelijke kwesties en wetenschap. Ze zijn specifiek geïnteresseerd in projecten die maatschappelijk relevante onderwerpen in kaart brengen, inzicht verschaffen in de wereld om ons heen, een verhaal vertellen, een statement maken, geschiedenis blootleggen of richting geven aan onze blik op de toekomst.

In 2017 gaf The Eriskay Connection in samenwerking met Wladimir Manshanden en Vincent Wittenberg het boek ‘Sorry For Damage Done’ uit.  Het vertrekpunt voor dit project was de ontdekking van een gigantische database van foto’s gemaakt door schoonmaakbedrijven in Eindhoven, een stad die bekend staat om zijn industrieel erfgoed en Philips-fabrieken. Tussen 2007 en 2013 hebben deze bedrijven de opdracht gekregen om onwettige beeltenissen van gemeentelijke eigendommen in de publieke ruimte te verwijderen. Als bewijs voor het gedane werk moesten ze elke locatie twee keer fotograferen – voor en na het schoonmaken – wat heeft geleid tot een gigantisch archief van 50.000 beelden.
Vaak zijn de eenvoudige beelden onbedoeld spannend en grappig, of bevatten ze een fascinerend spel tussen de ‘voor’ en ‘na’ situaties. Het laat de gemeentelijke worsteling zien met de strijd tegen vandalisme, als wel het omarmen van subculturen. Het legt ook de stedelijke omgeving vast als een plek waar een verscheidenheid aan mensen hun sporen achter laten. Bij MotMot Gallery wordt een selectie van voor en na foto’s getoond, het boek zelf is uiteraard ook te bekijken en te koop.

Meer informatie over het Sorry For Damage Done project en de makers is te vinden op: https://www.eriskayconnection.com/nl/home/60-sorry-for-damage-done.html

Frijke Coumans studeerde dit jaar af aan AKV | St. Joost in Breda. Haar eigenzinnige, poëtische registraties in de openbare ruimte worden vernuftig gecombineerd met dicht-op-de-huid portretten. Naast haar visuele, fotografische verhalen, schrijft en publiceert Frijke ook. ”Ik fotografeer voornamelijk dingen die ik toevallig tegenkom, die ik om mij heen zie en mij opvallen. Eigenlijk wil ik met mijn foto’s korte verhaaltjes vertellen…” Onderdeel van haar eindexamen was haar publicatie Hoveniers van het Verlangen, waarin ze schrijft: “Neem buxussen en coniferen. Deze worden gesnoeid in allerlei artificiële vormen: bollen, kubussen, spiralen en nog veel meer(…) Deze struiken vind ik een treffende metafoor voor het menselijke verlangen om te vormen. In deze handeling schuilt het verlangen om de natuur te beheersen.”
“Daarnaast viel mijn oog ook op elementen die we aan het straatbeeld toegevoegd hebben om structuur aan te brengen, in herkenbare vormen, zoals markeringen, omheiningen en betonnen objecten. Nu is de belangrijkste functie van die elementen niet de vorm, ze zijn er om het verkeer beheersbaar en veilig te maken. Toch is ook hier sprake van vormgeven, namelijk het vormgeven van de beweging: de beweging die men maakt tijdens het reizen.” Hoveniers van het Verlangen is als downloadbare PDF terug te vinden op de website van Frijke Coumans.

Malou van Doormaal, opererend onder de naam iwbdjdyatmvezdmnekzawvb(.com), werkt ‘site specific’ en laat zich daarbij vaak leiden door een vraag of specifiek onderwerp. Dit maakt Malou een verrassend en interessant kunstenaar. Met eigenzinnige interventies en acties, waarmee ze het publiek anders naar ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden laat kijken en vragen stelt bij zaken die eerder heel logisch leken. Een tentoonstelling wordt op deze manier benaderd, maar een bezoek aan de supermarkt evengoed. Ze neemt mensen letterlijk mee in haar onderzoeksreizen.

Het uitgangspunt voor deze NONF#1 editie van het TILT Festival bij ELECTRON | MotMot gallery, ligt in het verlengde van het begrip Practivisme, naar de gelijknamige boek van auteur Eva Rovers. Iwbdjdyatmvezdmnekzawvb heeft in de white cube een ‘hoofdkwartier’ voor huiskameractivisme buitenshuis ingericht.

Malou is in 2014 afgestudeerd aan AKV | St. Joost in Den Bosch.

Openingstijden MotMot gallery:
di t/m za : 10:00 – 18:00 | zo: 12:00 – 18:00

Bezoekadres MotMot gallery:
Belcrumweg 19
4815HA Breda

NONF #1: Sorry For Damage Done - The Eriskay Connection, Wladimir Manshanden en Vincent Wittenberg

In 2017 gaf het Bredase The Eriskay Connection in samenwerking met Wladimir Manshanden en Vincent Wittenberg het boek ‘Sorry For Damage Done’ uit. Het vertrekpunt voor dit project was de ontdekking van een gigantische database van foto’s gemaakt door schoonmaakbedrijven in Eindhoven. Tussen 2007 en 2013 hebben deze bedrijven de opdracht gekregen om onwettige beeltenissen van gemeentelijke eigendommen in de publieke ruimte te verwijderen. Als bewijs voor het gedane werk moesten ze elke locatie twee keer fotograferen – voor en na het schoonmaken – wat heeft geleid tot een archief van 50.000 beelden.

 

NONF #1: Frijke Coumans

Frijke Coumans studeerde dit jaar af aan AKV | St. Joost in Breda. Naast haar eigenzinnige, poëtische en registrerende fotografie in de openbare ruimte, schrijft en publiceert Frijke ook. ”Ik fotografeer voornamelijk dingen die ik toevallig tegenkom, die ik om mij heen zie en mij opvallen. Eigenlijk wil ik met mijn foto’s korte verhaaltjes vertellen…” Onderdeel van haar eindexamen was haar publicatie Hoveniers van het Verlangen, waarin ze schrijft: “Neem buxussen en coniferen. Deze worden gesnoeid in allerlei artificiële vormen: bollen, kubussen, spiralen en nog veel meer(…) Deze struiken vind ik een treffende metafoor voor het menselijke verlangen om te vormen. In deze handeling schuilt het verlangen om de natuur te beheersen.”

NONF #1: Malou van Doormaal / iwbdjdyatmvezdmnekzawvb.com

Malou van Doormaal, opererend onder de naam iwbdjdyatmvezdmnekzawvb(.com), werkt ‘site specific’ en laat zich daarbij vaak leiden door een vraag of specifiek onderwerp. Dit maakt Malou een verrassend en interessant kunstenaar. Met eigenzinnige interventies en acties, waarmee ze het publiek anders naar ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden laat kijken en vragen stelt bij zaken die eerder heel logisch leken. Een tentoonstelling wordt op deze manier benaderd, maar een bezoek aan de supermarkt evengoed. Ze neemt mensen letterlijk mee in haar onderzoeksreizen.

Also featured: Ramon van Geest

In het project A Perception Of Time maakt Ramon van Geest de subjectieve ervaring van tijd zichtbaar en de menselijke beleving van begrippen als sleur en herhaling. De drang om tijd tastbaar te maken; te controleren, wordt door Ramon vertaald naar onderzoekende tekeningen, mechanische objecten en installaties.

Ramon van Geest studeerde dit jaar af op AKV | St. Joost, in de richting Graphic Design.

Also featured: Sjors Bosman

Fotograaf Sjors Bosman skateboardt al sinds zijn 13e. Met analoge, uit de heup geschoten fotografie onderzoekt hij op een verhalende manier de skatescene en de muziekwereld die daar omheen speelt. Hij stelt zich de vragen; wat voegt straatcultuur toe aan het ontwikkelen van je identiteit? Hoe ga je als groep met elkaar om? Hij geeft met zijn foto’s een ode aan deze bijzondere wereld; een wereld bestaande uit rauwe muziek, vallen en opstaan.

Sjors Bosman studeerde in 2016 af op AKV | St. Joost, in de richting fotografie.

There's plenty more where that came from

Naast een wisselende selectie in de white cube, vind je in het café een continue wisselend aanbod van kunst en ontwerp van regionale bodem. Onze galeriehouder Michiel selecteert de objecten en kijkt altijd uit naar nieuw werk van jonge veelbelovende makers. Ook adviseert hij bij de inrichting van kantoorgebouwen, studio’s, en huizen. Wil je meer weten? Vraag het Michiel of zoek ons op in de gallery!