Creatieve Wijk Linie

Projecten in de wijk Liniekwartier

De wijk Linie, gelegen in de spoorzone van Breda, is een kenmerkend voorbeeld van een bijna ongerepte jaren 50 stedenbouw. Een wijk die gelukkig gevrijwaard bleef van sloop echter renovatie en verkoop gaf onrust.

Wooncorporatie AlleeWonen vroeg hierop Stichting Electron om met kunstprojecten een verschil te maken in de wijk voor zittende en toekomstige bewoners. Positionering van de wijk stond voorop waarbij er sprake was van een ideële herbestemming. Samen met woningcorporatie AlleeWonen is er proefondervindelijk onderzoek gedaan om kwaliteit en toegankelijkheid samen te laten gaan.

Met het pilotproject Liniekwartier.nl zijn er zichtbare resultaten geboekt waarbij er sprake is van een combinatie met intieme kunstprojecten en publieke momenten in de wijk.

Liniedrawings

In oktober 2014 is internationaal krijtkunstenaar Bart Lodewijks (1972) - voor het eerst in Nederland - in de Bredase wijk Liniekwartier aan de slag gegaan met zijn vluchtige schoolbordkrijt om in de wijk de interactie aan de gaan met de bewoners. Lodewijks tekende in de straten en op gevels, maar liet ook huiskamers niet ongemoeid. Hij krijtte niet alleen maar tekende zijn ervaringen van zijn interactie met bewoners ook op in een dagboek dat resulteerde in een krant genaamd Liniedrawings.
 
‘Van mijn vader mag u op de muur in ons restaurant tekenen’, zegt Jamal opgetogen wanneer ik hem op straat tegenkom. ‘Ik weet niet of papa uw kunst begrijpt, maar hij staat ervoor open.’Gezamenlijk begeven we ons naar de viszaak. ‘Waar zou u willen beginnen?’ wijst Jamal uitnodigend naar de witte kale muren. ‘Daar’, zeg ik en wijs naar de voormalige uitgang van de zaak: een plek die lijkt op de witte strook die Jan mij in de kapperszaak toewees.